• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

abcnova is 'grutsk' op betrokkenheid circulair icoon

25 juni 2020

In Leeuwarden wordt een centraal provinciaal brugbedieningscentrum en een nieuw steunpunt voor Provinciale Waterstaat gerealiseerd: it Swettehûs. Het gebouw wordt volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Dit past bij de ambities van onze opdrachtgever provincie Fryslân om een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren. Dat betekent onder andere dat minimaal 40% uit hergebruikt materiaal bestaat en een deel van de nieuwe materialen biologisch is. Hiermee wordt it Swettehûs één van de meest circulaire gebouwen van Friesland. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doen het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen. Wij zijn dan enorm trots (grutsk) betrokken te zijn bij dit project. 

Circulaire ambities waargemaakt

Damwanden uit het Van Harinxmakanaal krijgen een tweede leven in de haven voor de werkschepen. Gebruikte Basralocus meerpalen worden toegepast voor de constructie, de gevel en de plafonds. Dit zeer sterke hardhout onderstreept het nautische karakter van het gebouw. Innovatieve warmtewisselaars in het Van Harinxmakanaal onttrekken warmte/koude uit het oppervlaktewater en zorgen daarmee voor verwarming/koeling van het gebouw (aquathermie). Warmte uit de servers van de bediencentrale gaat tijdelijk in opslag en kan op een later moment het gebouw verwarmen. Ruim 1.000 zonnepanelen leveren voldoende energie voor het gebouw, het openen/sluiten van de fietsbrug Ritsumasyl en voor de laadpalen voor elektrische auto’s.

Ontwerp It Swettehus web

Voor dit prestigieuze project is abcnova in opdracht van de provincie Friesland verantwoordelijk voor vier van de vijf rollen van het IPM-model. Waaronder de projectbeheersing, het risicomanagement, contractmanagement (UAV-GC) en het technisch management. Voor de uitvoeringsfase zijn wij, inclusief het toetsteam, gecontracteerd voor de kwaliteitscontrole. Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor de realisatie van dit circulaire icoon. In november wordt gestart met de bouw en daar kijken we naar uit!

Provincie Fryslân maakte deze mooie animatie van het toekomstige Swettehûs.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
abcnova is 'grutsk' op betrokkenheid circulair icoon
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.