• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

abcnova op Noordelijk Vastgoed Congres

16 oktober 2018

27 september vond het Noordelijk Vastgoed Congres plaats in Groningen en onze eigen Anne Bolster gaf daar een inspirerende workshop met als onderwerp: ‘De gebouwde omgeving binnen de donut’. Dit idee, dat Anne naast haar rol als projectmanager bij abcnova verder uitdiept, ontstond na het zien van een aflevering van Tegenlicht waar in Kate Raworth haar donut-economie uitlegde. Gefascineerd en enthousiast ontstond haar idee dit te koppelen aan de gebouwde omgeving.

Na alle ‘high tech’ en financiële vastgoed verhalen op het hoofdpodium van de Martiniplaza was het tijd voor een ander geluid. Een duurzamer en socialer geluid. Met het overgooien van de donut ging de workshop actief van start. Met stellingen zoals Winst gaat boven alles en Het probleem los ik toch niet op, dus wat heeft het voor zin, werden verschillende mensen uit het publiek uitgedaagd om te reageren. Het leuke was dat er een discussie op gang kwam en er werd nagedacht over hoe mensen er zelf in staan. Hiermee creëerde Anne een stukje bewustwording bij haar 125 koppige publiek. Hieronder haar visie.

 Anne Bolster

De economie trekt weer aan en dat is goed. Belangrijk is dat we de lessen uit de crisis niet vergeten. We staan immers voor grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, luchtvervuiling, schaarste in grondstoffen en grootschalige aantasting van onze natuur. Dit vraagt een andere manier van denken, misschien wel een andere economie. Niet alleen een kapitalistisch gedreven systeem, maar misschien wel een ‘donut-economie’, zoals Kate Raworth heeft onderzocht.

Hoe bieden we elke burger de primaire levensbehoeften zoals water, voedsel, werk, educatie, goede gezondheid? En hoe zorgen we daarnaast voor onze planeet? En misschien nog veel kleiner gedacht, hoe zorgen we voor Nederland? Iedereen die een bijdrage levert aan onze gebouwde omgeving zal een transitie moeten maken en moeten nadenken over de gevolgen van zijn of haar keuzes op de langere termijn, niet alleen financieel, maar ook ecologisch en sociaal.

Het gaat over koppelen van mensen, duurzaamheid en de gebouwde omgeving. Hoe krijgen we de gebouwde omgeving binnen de donut? Is het toepasbaar op 1 gebouw, een gebiedsontwikkeling, implementeren in een wijk dorp of stad? Hiervoor moeten we een switch maken naar een nieuw vastgoedmodel, nieuwe manier van samenwerken, bijvoorbeeld in coöperaties, gebaseerd op bredere kernwaarden op het gebied van duurzaam, sociaal en financieel kapitaal. Een model dat aanpasbaar is en waar waarde creatie voor iedereen wat kapitaal oplevert. Ongeacht welk kapitaal. Uitgerust met de moderne technieken, waardoor meer efficiëntie behaald kan worden.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
abcnova op Noordelijk Vastgoed Congres
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.