• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

BLOG | Borging duurzaamheid gebiedsontwikkeling

03 september 2018

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen gebiedsontwikkeling. Het gaat hier niet alleen om duurzame gebouwen, maar ook om  de inrichting van het gebied. Maar hoe kan je dat borgen? Jeroen Maas, stagiair bij abcnova, deed hier onderzoek naar en gebruikte de centrumontwikkeling in Wijchen als casus. Lees hieronder de blog over zijn bevindingen.

Hoe borg je duurzaamheid in gebiedsontwikkeling? Dat is de onderzoeksvraag waar ik mij gedurende mijn stage bij abcnova mee bezig heb gehouden. De centrumontwikkeling in Wijchen bood mij een mooie casus om deze vraag aan op te hangen. De gemeente Wijchen wil dat er duurzaam wordt herontwikkeld en dat de potentie optimaal wordt benut. abcnova is verantwoordelijk voor het opstellen van de ontwikkelstrategie en het begeleiden van de gemeente bij het in de markt zetten van de (deel)ontwikkelingen.

Duurzaamheid is een breed begrip

Tijdens het onderzoek ben ik erachter gekomen dat duurzaamheid inmiddels een prominente plek aan de ontwikkeltafel heeft gekregen. Steeds meer partijen hebben oog  voor duurzame ontwikkeling. Doordat het begrip zo ontzettend breed is, blijkt het echter lastig voor de betrokken partijen om dezelfde definitie van duurzaamheid te hanteren. Daarnaast zijn er verschillende benaderingen om duurzaamheid te borgen in het gebiedsontwikkelingsproces, bijvoorbeeld zoals door het opzetten van een intensief participatietraject. Dit betekent dat elke gebiedsontwikkeling om maatwerk vraagt waarin de duurzaamheidsambities tijdig vast worden gesteld en bepaald wordt op welke wijze deze een plek krijgen in het project.

Signaal

Naast de verplichte landelijke wet- en regelgeving begint ook de markt steeds vaker duurzaamheidseisen te stellen waaraan gebiedsontwikkeling moet voldoen. Dat de markt vraagt om duurzaamheid is een belangrijk signaal, daarmee wordt niet alleen vanuit de regering (top down) het belang ingezien van een duurzame ontwikkeling, maar wordt het een steeds breder gedragen begrip (bottum-up).

Betaalbaarheid

De betaalbaarheid van duurzaamheid vraagt om een verandering in denkwijze. De kosten van hiervan hoeven niet enkel bij de ontwikkelende partijen terecht te komen. Zo zijn er verschillende rijks- en provinciale subsidies beschikbaar en is de eindgebruiker steeds vaker bereid om meer te  investeren in een woning waarbij de financiële baten zich uitbetalen in lagere maandlasten. Bij een duurzame gebiedsontwikkeling alleen kijken naar de stichtingskosten voldoet dus niet meer.

Bovenstaande zijn enkele conclusies die ik heb kunnen trekken naar aanleiding van mijn stageonderzoek. Ik kijk terug op een zeer leerzame periode die ik met plezier heb doorgebracht bij abcnova. Hiervoor wil ik al mijn collega’s hartelijk bedanken!

Jeroen Maas

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
BLOG | Borging duurzaamheid gebiedsontwikkeling
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.