• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Blog | Energietransitie binnen gebiedsontwikkeling

29 oktober 2018

In 2030 een emissiereductie realiseren van 49%, het kan! De klimaatmaatregelen in het Klimaatakkoord hebben voldoende technisch potentieel. Dat blijkt uit de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het ‘wat’ is nu duidelijk, nu nog het ‘hoe’. Hoe krijgen we iedereen zo ver dat ze over willen van gas naar een duurzame energiebron? Ik volgde onlangs twee masterclasses tijdens de Kennisbijeenkomst Duurzame Gebiedsontwikkeling van de TU Delft en de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG). En raakte meteen geïnspireerd om aan de slag te aan met het hoe. Hieronder mijn visie.

Een groot deel van de Nederlanders heeft al een keer een energietransitie doorgemaakt. In de jaren 60 van de vorige eeuw gingen alle huishoudens over van kolen naar aardgas. Een aardgasnetwerk van circa 6.000 kilometer werd aangelegd en kachels en kooktoestellen werden vervangen voor CV-ketels en gasfornuizen. In 1965 kookten de eerste driehonderd gezinnen in Utrecht op gas en binnen tien jaar was driekwart van Nederlandse huishoudens aangesloten op het aardgas. Die transitie ging rap en vrij soepel, niet in de laatste plaats omdat de transitie weinig tot geen kosten met zich meebracht voor de individuele huizenbezitter of huurder. Ook ging men er qua comfort echt op vooruit: warm douchen, niet meer naar het kolenhok en geen roet in de woonkamer. Kortom de overstap naar gas was aantrekkelijk. Hoe doen we dat nu, nu men van het gas af moet?

De lusten, niet de lasten

De comfortstijging is niet zo groot als in de jaren 60, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat goede isolatie en vloerverwarming en -koeling in combinatie met een warmtepomp erg comfortabel is. Zeker tijdens warme zomerdagen zoals dit jaar. Extra isolatie, vervanging van de cv-ketel, aanschaf van een warmtepomp of andere gasloze oplossingen zijn erg duur. Er is veel weerstand voor het zelf dragen van de kosten en terecht. Niet iedereen kan het betalen. Daarnaast is niet elk huis geschikt voor de goedkoopste oplossing. Daarom zal een financiële stimulans helpen bij een soepel verloop van de energietransitie. Deze maatregel heeft zich al eerder bewezen bij de transitie van kolen naar gas, maar een recenter voorbeeld is de verduurzaming van de mobiliteitssector, waardoor men massaal voor een elektrische auto kiest.

Transitiestrategie: verschillende oplossingen samen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor duurzame verwarming; waterstof, biogas, warmtepomp, stadswarmte en een collectief warmtenet. Maar er is niet één oplossing die we op alle huishoudens kunnen loslaten, zoals in de jaren 60. Dat maakt deze transitie zo ingewikkeld. De warmtepomp is bijvoorbeeld alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Daarnaast is het technisch gezien niet eens mogelijk om alle huizen aan te sluiten op een warmtepomp met zonnepanelen: het elektriciteitsnetwerk kan het (in de zomer) niet aan. Er moet daarom op kleine schaal, per wijk met hetzelfde type huizen, worden gekeken naar de beste oplossing. Een tijdrovende klus die het best door de overheid kan worden op gepakt.

Overheid heeft de regie

De overheid heeft in de transitie een belangrijke regierol om iedereen zo ver te krijgen te verduurzamen en er voor te zorgen dat de beste energievoorziening beschikbaar komt. Maar het belangrijkste is dat het betaalbaar blijft: iedereen is wel overtuigd van de noodzaak, maar als het te veel kost kiezen mensen toch voor hun eigen portemonnee. Dit standpunt werd ook gedeeld tijdens de masterclass. We hebben vertrouwen in de techniek, nu nog de balans vinden tussen de mate van beprijzen, normeren en gericht subsidiëren.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Blog | Energietransitie binnen gebiedsontwikkeling
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.