• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Bouwen boven het spoor: MicroCity Het Platform is opgeleverd en bewoond

25 juni 2020

Direct naast station Utrecht Centraal en bovenop het station van de Uithoflijn is een nieuw gebouw in gebruik genomen: Het Platform. In het gebouw wordt wonen gecombineerd met een groot aantal collectieve voorzieningen, waaronder een fietsenstalling, ontmoetingsplekken en commerciële ruimten voor bijvoorbeeld fitness en een restaurant. Het Platform telt 201 huurwoningen en is ontworpen als een MicroCity. Door een mix van functies en de ligging nabij belangrijke ov-knooppunten kunnen MicroCities nagenoeg zelfvoorzienend zijn en zo concreet bijdragen aan het realiseren van écht duurzame steden.

Wij zijn trots op het resultaat en dat we in dit project verantwoordelijk waren voor de begeleiding van het gehele traject, vanaf de tender voor de grondplot tot en met de oplevering.  

Bouwen boven het spoor

Het Platform is gebouwd op een plek waar dit niet vanzelfsprekend is: pal boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn, direct naast Utrecht Centraal. Daarom moest het gebouw van ruim 18.000 m2 worden gerealiseerd op een grondoppervlak van slechts 170 m2. In plaats van de zware constructie die oorspronkelijk voor de overbouwing van het bus- en tramstation was bedacht, is de noodzakelijke constructie geïntegreerd in de eerste verdiepingen van het gebouw. Een unieke constructie die past bij het bijzondere gebouw.

Van analyse naar realiteit

abcnova is als onafhankelijk adviesbureau betrokken bij dit project vanaf de tenderfase bij het opstellen van de bieding, voeren van gesprekken en coördinatie met de gemeente, begeleiden van het ontwerpproces, onderhandelen met de aannemer, opstellen van de aannemingsovereenkomst op basis van UAV-GC (onderbouw) en NEC3 (bovenbouw) en het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst met betrokken partijen in het stationsgebied. Tijdens de uitvoeringsfase was abcnova verantwoordelijk voor de directievoering en het toezicht en het coördineren van de huurders die in dit complex gehuisvest worden.

Door een hechte en intensieve samenwerking met CBRE Global Investors, Bouw 21, VenhoevenCS, Gemeente Utrecht en ABC Planontwikkeling staat er een prachtig gebouw.

Bekijk hier het volledige persbericht wat is uitgestuurd door VenhoevenCS, inclusief een prachtige video over dit project.

Fotocredits: Ossip van Duivenbode

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Bouwen boven het spoor: MicroCity Het Platform is opgeleverd en bewoond
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.