• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

"Circulaire gebouwen bestaan niet!"

20 oktober 2021

Circulair bouwen is in de vastgoedsector niet meer weg te denken. Dit begrip is de laatste jaren als een fundering aangebracht en het is nu aan de markt om dit begrip in de praktijk op te bouwen. Wij merken dat dit veel vraagt van commerciële vastgoedpartijen. Er zijn namelijk nog een heleboel vragen te beantwoorden. Tijdens onze bijeenkomst op de PROVADA op 27 oktober gaan we de diepte in en willen we jullie aan het denken zetten!

"Circulaire gebouwen bestaan niet!" Je zult vast denken, maar wat gaan we tijdens de bijeenkomst dan bespreken? Dat is een zeer terechte vraag die wellicht toelichting nodig heeft. Circulaire gebouwen bestaan niet, omdat een gebouw op zichzelf niet circulair is. Er is namelijk niks aan een gebouw wat er automatisch voor zorgt dat het weer in een bepaalde cirkel terecht komt. Het zijn juist de mensen die ervoor zorgen dat een gebouw circulair wordt gebruikt. Het zijn de processen die we met elkaar afspreken die ervoor zorgen dat materialen en onderdelen op een circulaire manier ingezet kunnen worden. Uiteindelijk vertaalt zich dit in circulaire businesscases.

Deze processen worden door mensen in gang gezet. Hoe eerder je deze processen start in een ontwikkeltraject, des te beter het uitpakt voor je circulaire businesscase. In de laatste jaren zijn er een aantal gebouwen in Nederland gebouwd met een hoge mate van circulariteit. abcnova werkt hier zelf ook aan mee. Wat we echter zien in de bouwsector, is dat het lastig is om de circulaire businesscase sluitend te krijgen: het is te duur, levert te weinig op of het is te ingewikkeld. Toch zullen we in 2050 ervoor moeten zorgen dat we een volledig circulaire economie zijn. Een economie zonder afval. Dit houdt in dat gebouwen die vandaag gebouwd worden, in 2050 door circulaire processen verwerkt moeten worden. Wat is er nodig om dit te bereiken, en welke gedachtes, middelen en processen staan hieraan ten grondslag? Wij geloven erin dat we duurzame samenwerkingen aan moeten gaan om circulaire businesscases haalbaar te maken. Zoals we reeds stellen: Circulaire gebouwen bestaan niet, maar circulaire businesscases wel!

Dit onderwerp snijden we aan tijdens de PROVADA op 27 oktober aan tijdens een goed gesprek tussen vastgoedprofessionals. Wil je hierover meepraten of het gesprek over de circulaire businesscase volgen?  Kom dan naar onze stand (12-41) op woensdag 27 oktober om 15.00 uur. Tot dan!

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
"Circulaire gebouwen bestaan niet!"
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.