• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Gemeentehuis Woerden vandaag feestelijk in gebruik genomen

18 april 2019

Vandaag is een bijzondere dag voor alle medewerkers van de gemeente Woerden. Het gemeentehuis is namelijk feestelijk in gebruik genomen. Het is een bijzonder moment waarop de organisatie kennismaakt met de nieuwe werkomgeving. De afgelopen dagen is er al druk ingepakt om de verhuisdag vandaag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De ambtenaren en bestuurders zijn de afgelopen twee jaar gehuisvest geweest op verschillende locaties nabij het gemeentehuis. Het gemeentehuis is immers vanaf casco weer opgebouwd tot wat het nu is: Een duurzame en gezonde werkomgeving met veel licht en een ruimtelijk gevoel. Een van de blikvangers is de nieuwe raadzaal, een multifunctionele ruimte die binnen een uur kan worden getransformeerd tot een trouwzaal, congreszaal of filmzaal. Zo is deze ruimte voor veel meer toepassingen geschikt dan enkel vergaderen.  

Kennismaken met het nieuwe gebouw

Er zijn vandaag verschillende activiteiten, workshops en rondleidingen voor de medewerkers. En deze staan allemaal in het teken van kennismaken met het gebouw. Zo is er een workshop fotograferen (van het gemeentehuis) en een bootcampsessie, waardoor men op actieve wijze kennismaakt met de nieuwe werkplek. Ook heel praktische zaken komen aan bod, zoals Eerste hulp bij ICT en een kennismaking met BHV.

Er is ook ruimte voor het lokale initiatief Ferm Werk en de samenwerking met de gemeente. Het facilitaire deel, zoals catering en schoonmaak in het gemeentehuis wordt uitbesteed aan de sociale werkvoorziening waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet in een leertraject. Ook bij de bouw van het gemeentehuis werd Ferm Werk door alle contractpartners ingezet. De gemeente Woerden wilde immers niet alleen een gebouw zo duurzaam en circulair mogelijk neerzetten, maar ook werd er gekeken naar duurzame inzetbaarheid en social return on investment.

Bekijk hier een video waarin Bart Atema van abcnova en Edward van den Elshout van de gemeente Woerden vertellen over dit project. 

De realisatie

Het gemeentehuis is tot het casco gestript en is duurzaam getransformeerd van een energielabel G+ naar A+++. Ook op het gebied van circulariteit is er nagedacht over duurzaamheid. Zo is maar liefst 98% van de vrijkomende materialen bij de sloop hergebruikt. Bij het ontwerp en de inrichting heeft de gemeente gekeken naar de milieubelasting van materialen. Daarom is in het interieur veel hout en bamboe gebruikt. De gemeente Woerden kan budgetneutraal duurzaam renoveren binnen de huidige exploitatie van het ‘oude’ stadhuis. Dit komt mede door de invoering van het nieuwe werken, waardoor de huisvestingsbehoefte van 12.000 m2 naar 8.000 m2 is teruggebracht.

Het nieuwe werken bijzonder uitgevoerd

Bijzonder aan het nieuwe werken concept bij de gemeente is dat ook het bestuur meegaat in het flexwerkconcept en dat is bijzonder te noemen, het college heeft bijvoorbeeld geen vaste werkplek of kamer. De gemeente Woerden wil namelijk dat iedereen voor zijn of haar werkzaamheden de perfecte werkplek kan gebruiken. Of dit nu het dakterras is, de kantine, een bureau of de raadzaal.

Rol van abcnova

abcnova is sinds 2015 betrokken voor het algehele projectmanagement voor de huisvesting. abcnova heeft verschillende scenario’s uitgewerkt en ter besluitvorming aan het college en de raad aangeboden, te weten: nieuwbouw, renovatie of huren in een bestaand pand in Woerden. abcnova heeft deze studie verricht, een Programma van Eisen opgesteld en de plannen gepresenteerd in nauwe samenwerking met alle belangrijke stakeholders. De gemeenteraad heeft gekozen voor renovatie van het huidige pand.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Gemeentehuis Woerden vandaag feestelijk in gebruik genomen
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.