• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Gemeenteraad akkoord met schetsontwerp en investeringskrediet Huis voor de Stad Amersfoort

24 december 2021

Het schetsontwerp en investeringskrediet van het Huis voor de Stad Amersfoort is goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit betekent dat de volgende stap wordt gezet in de realisatie van het duurzame en toekomstbestendige gebouw waar medewerkers met plezier werken en waar alle inwoners graag komen voor gemeentelijke dienstverlening, ontmoetingen en samenwerkingen. Daarnaast gaat de gemeente in de publiekshal met een aantal maatschappelijke partners samenwerken, om de dienstverlening aan de inwoners uit te breiden. Het is van groot belang dat het echt een huis voor én van de inwoners wordt. Daarom hebben inwoners mee kunnen denken bij de totstandkoming van het ontwerp en  hun stem kunnen laten horen middels een stadsenquête over het schetsontwerp. Met de goedkeuring door de gemeenteraad kan er gewerkt worden aan het voorlopig ontwerp, waardoor inwoners en medewerkers weer een stap dichter bij het nieuwe Huis voor de Stad Amersfoort zijn.

In de toekomst wil Amersfoort een energie neutrale en klimaatbestendige stad zijn met voldoende woningen, waar in 2040 zo’n 180.000 inwoners zich thuis voelen. Het Huis voor de Stad sluit aan bij deze ambities en is geschikt voor de toekomst. Daarom ontwikkelt de gemeente samen met de stad een nieuw te bouwen Huis voor de Stad, dat duurzaam, gezond en makkelijk aanpasbaar is. Daarnaast wordt het gebouw budgetneutraal. Het nieuwe stadhuis gaat vanwege de investeringen in toekomstbestendigheid minimaal 50 jaar mee, er wordt rendement gehaald uit zonnepanelen, hoogwaardige isolatie, warmte- en koude-opslag én de gemeente krijgt opbrengsten uit de verhuur van ruimtes in het Huis van de Stad aan horeca en maatschappelijke partners. Het gebouw wordt zo ontworpen dat het toekomstige veranderingen in gebruik en programma eenvoudig op kan vangen. Een bewuste eenmalige investering die zichzelf met de jaren terugverdient.

De Gemeente Amersfoort selecteerde afgelopen mei het Total Engineeringsteam voor de realisatie van het Huis voor de Stad Amersfoort. Het team bestaat uit Kraaijvanger Architects, Baljon landschapsarchitecten, ingenieurs Aronsohn en Cauberg Huygen, Valstar Simonis en abcnova. abcnova is verantwoordelijk is voor de aansturing van het integrale ontwerpteam, het ontwerpteammanagement, co-creatieproces met medewerkers, gemeenteraad en inwoners en de ontwikkeling van een toekomstbestendig en duurzaam huisvestingsconcept.

David Hess, Partner en Architect bij Kraaijvanger Architecten over het schetsontwerp: “Met het ontwerp van het Huis voor de Stad kiezen we voor het toevoegen van waarde op lange termijn. Een gebouw met maximale veerkracht, dat niet meer afgebroken hoeft te worden omdat het aangepast kan worden aan veranderende behoeftes in tijd.”

Rowin Oosterink, managing partner en senior projectmanager bij abcnova, verantwoordelijk voor het ontwerpmanagement en co-creatieproces: ”Een toekomstbestendig en circulair gebouw- en huisvestingsconcept is de focus voor deze ontwikkeling. Daar hebben wij echt op gestuurd in de schetsontwerpfase. Daarnaast was het participatieproces ontzettend belangrijk. Het was mooi om te zien dat uit de stadsenquête onder inwoners van de stad duurzaamheid en toekomstbestendigheid het hoogst werd gewaardeerd.”

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Gemeenteraad akkoord met schetsontwerp en investeringskrediet Huis voor de Stad Amersfoort
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.