• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Grote Markt Oostzijde Groningen, waaronder Forum Groningen, wint NEPROM-prijs 2021

21 januari 2022

De Grote Markt Oostzijde Groningen, waaronder Forum Groningen, heeft de “Oscar van de gebiedsontwikkeling”, de NEPROM-prijs 2021 gewonnen! De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een gemeente en één of meer marktpartijen gezamenlijk die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd. Een locatieontwikkeling met een grote maatschappelijke impact op de omgeving, die excelleert in leefbaarheid, gebruikswaarde, beleving en duurzaamheid. Naast Grote Markt Oostzijde Groningen, waren ook Kerckebosch (Zeist), Strijp-R (Eindhoven), Little C (Rotterdam) en De Hallen (Amsterdam) genomineerd. Uiteindelijk gingen de Gemeente Groningen en ontwikkelaars VolkerWessels en MPWO er met de prestigieuze prijs vandoor. Inmiddels heeft Forum Groningen al een flink gevulde prijzenkast. Naast onder andere de Dutch Design Award in de categorie ‘habitat’, Beste Gebouw van Nederland en de BNA-prijs, kan de kast nu dus verder aangevuld worden met de NEPROM-prijs.

Publiekstrekker Forum Groningen

De Grote Markt ligt in het centrum van de stad Groningen. De oostzijde hiervan was hard toe aan vernieuwing. Verschillende delen zijn herontwikkeld en heringericht, maar de ster die de show steelt is toch echt het nieuwe Forum Groningen. Het is een opvallend gebouw dat bezoekers verrast aan de buitenzijde, moet ook voldoet aan die verwachting als het gaat om de inrichting. Het Forum biedt plaats aan de stadsbibliotheek, twee museumzalen, debatcentrum, Art-house bioscoop met vijf filmzalen en meerdere horecaconcepten waaronder een grand café op de begane grond, restaurant op de bovenste verdieping en filmcafé. Het Forum blijkt al een echte publiekstrekker en is voor andere gemeenten een waar voorbeeld voor hoe door onder andere functievermenging de bibliotheek van de toekomst eruit kan zien.

Publiek hart van de stad

De ontwikkeling bevindt zich in hartje Groningen, wat het een complex binnenstedelijk project maakt waarbij samenwerking met de verschillende gebruikers en stakeholders essentieel is. Wij zijn ontzettend trots dat wij mee hebben mogen werken aan dit nieuwe icoon in de ontwikkeling van de Grote Markt Oostzijde Groningen en aan een vernieuwd publiek hart van de stad. abcnova heeft het Forum Groningen bij de ontwikkeling ondersteund en stuurde de afbouw en inrichting aan. Op basis van het inhoudelijk programma van eisen stelden we een ruimteboek samen. Dit boek is het uitgangspunt geweest voor het interieurontwerp en de inrichting.

Met de ontwikkeling van de Grote Markt Oostzijde Groningen, heeft de Gemeente Groningen zich jarenlang ingezet om de stad op een nieuwe en innovatieve manier op de kaart te zetten.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Grote Markt Oostzijde Groningen, waaronder Forum Groningen, wint NEPROM-prijs 2021
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.