• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Gunning gebiedsontwikkeling Tussen Kasteel en Wijchens Meer

26 juni 2020

Dinsdag heeft de gemeente Wijchen bekend gemaakt dat de gebiedsontwikkeling ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ voorlopig is gegund aan Team Ter Steege. Een prachtige mijlpaal in de grootschalige centrumontwikkeling die op een unieke wijze is aanbesteed, namelijk met grote betrokkenheid van de inwoners. abcnova heeft in samenwerking met Alba Concepts de gemeente ondersteund bij het opstellen van een ontwikkelstrategie en de gemeente begeleid bij het in de markt zetten van de (deel)ontwikkelingen.

Bijzondere tenderprocedure

De gemeente koos voor een tenderprocedure waarin ontwikkelaars veel meer ruimte kregen dan bij een normale aanbesteding. Vooraf is géén kant-en-klaar ontwerpplan opgesteld waarop zij konden inschrijven. Partijen werden uitgedaagd met een (duurzaam) gebiedsvisie te komen. Die visie moest wel voldoen aan richtlijnen (kaders) die samen met inwoners en de gemeenteraad hebben opgesteld. Het voordeel van deze tender is dat er veel beter gebruik kon worden gemaakt van de kennis, ervaring én creativiteit van de ontwikkelaars. Dat is gelukt. De plannen waren van hoge kwaliteit, zoals benoemd in het persbericht van de gemeente Wijchen over de gunning.

Betrokkenheid inwoners en ondernemers
Tijdens de gehele tenderprocedure is participatie een belangrijk onderdeel geweest. Zo is er een klankbordgroep van inwoners opgericht die bij elke fase van de tender een rol hebben vervuld in de beoordeling van de plannen. Ook werd in de aanloop naar de gunning door abcnova en Alba Concepts een speeddatebijeenkomst georganiseerd voor lokale ondernemers om kennis te maken met de vijf consortia die deelnamen aan de tender. Middels een korte pitch presenteerden zij hun eerste visie waarop zij op duurzame wijze een bijdrage konden leveren aan de ontwikkeling van het gebied ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’. Vervolgens zijn zij in acht ronden in gesprek gegaan met de lokale ondernemers met als resultaat dat de lokale deelnemers onderdeel zijn geworden van de diverse consortia.

Duurzame herontwikkeling
De gemeente Wijchen wil dat er duurzaam wordt herontwikkeld en dat de potentie van het gebied optimaal wordt benut. Het Wijchense Meer zal beter bij het centrum worden betrokken en ook de verbinding tussen het kasteel en het centrum zal versterkt worden. Daarnaast worden delen van het centrum herontwikkeld en is er ruimte voor nieuwbouw. Daarbij dienen de stevige ambities ten aanzien van duurzame gebiedsontwikkeling zichtbaar te worden. Het gebied wordt de nieuwe ‘standaard’ voor duurzaamheid in de gemeente Wijchen.

De ondertekening van de gemeente en Team Ter Steege wordt verwacht in oktober. Dan worden ook de hoofdlijnen van het plan gepresenteerd. Team ter Steege kan daarna aan de slag met het uitwerken van de eerste fase van de gebiedsontwikkeling. De eerste uitvoeringswerkzaamheden worden verwacht vanaf de tweede helft van 2021. Tijdens de verdere planontwikkeling  zal abcnova de gemeente Wijchen blijven ondersteunen.

Meer weten over de ontwikkeling? Voor ons magazine Visie op Gebiedsontwikkeling interviewden wij Geert Gerrits, wethouder Ruimtelijke Ordening, over de ambities van de gemeente met deze centrumontwikkeling. Lees het artikel hier.

 

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Gunning gebiedsontwikkeling Tussen Kasteel en Wijchens Meer
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.