• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Hoe je met oogsten waarde terugwint én goedkoper uit bent

18 juni 2021

Nederland heeft de ambitie gesteld om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken als eerste stap om in 2050 een 100% circulaire economie te zijn. Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Circulaire nieuwbouw begint voet aan de grond te krijgen. Kijk naar projecten als Berlijnplein in Utrecht en It Swettehûs in Fryslân. Deze projecten waarborgen onder andere losmaakbaarheid, het gebruik van tweedehands materialen en toekomstbestendigheid.

Maar hoe zit het eigenlijk met de sloop? De grote meerderheid van de gebouwen die in de afgelopen 50 jaar in Nederland gebouwd is, is niet met circulaire principes gebouwd. Toch liggen daar uitvoerbare kansen, want het oogsten van materialen van oudere gebouwen is zeker mogelijk.

In deze blog vertel ik jullie graag waar die kansen liggen aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten in Helmond en Nieuwleusen.

Sloopbestek
In opdracht van de gemeente Helmond verzorgt abcnova het projectmanagement voor de sloop en nieuwbouw van het Huis voor de Stad, waarbij het oogsten uit de bestaande gebouwen hoog op de ambitielijst stond. Tijdens de oogst worden elementen en materialen als gevelstenen, bestratingsmaterialen, kabelgoten, sanitair, plafondplaten, wanden, kozijnen, et cetera gedemonteerd en gesorteerd. Voor het oogsten is samen met Kraaijvanger architecten een circulair sloopbestek opgesteld. Dit sloopbestek is opgesteld conform “verificatie circulair sloopproject” als aanvulling op de SVMS-007 “Beoordelingsrichtlijn Veilig en Milieukundig Slopen”. Om zeker te stellen dat de materialen daadwerkelijk een tweede leven krijgen, wordt de materiaalstroom van oogst tot hergebruik vastgelegd door middel van beeldmateriaal en documentatie. Bovendien wordt in kader van het stimuleren van sociale verbinding in de omgeving de inboedel van het gebouw beschikbaar gesteld aan lokale verenigingen. Initiatieven zoals deze dragen niet alleen bij aan de sociale verbinding in de buurt, maar ook aan het verhaal van het oude gebouw.

Huis voor de Stad Helmond sloop

Huis voor de Stad Helmond sloop 2

Oogsten ook financieel lucratief
Bij de oogst van het oude gebouw bleek uit de beste inschrijving dat bijna 38% van de initiële sloopkosten bespaard konden worden wegens de restwaarde van geoogste materialen. Dát is nog eens winst! 

Direct hergebruik
Ondanks dat de oogst in Helmond een weinig voorkomend fenomeen is, hebben we het al eerder gedaan. Bijvoorbeeld bij de ver-/nieuwbouw van Kulturhus de Spil in Nieuwleusen. Naast dat er in dit project een demontage van de sporthal is geweest die 1 op 1 weer elders is teruggeplaatst, is 99% (elders) hergebruikt. Diverse onderdelen van het bestaande gebouw (een oude Rabobank) zijn niet alleen behouden, maar ook direct toegepast in de nieuwbouw. Denk aan de kozijnen, een deel van de installaties voor de luchtbehandeling en hekwerk. De akoestische voorwanden die in de sporthallen zijn aangebracht zijn gemaakt van gerecyclede petflessen.

Alhoewel het oogsten van gebouwen vandaag de dag nog niet de standaard is, wordt het steeds lucratiever. Aannemers en sloopbedrijven verbeteren constant de wijze van gebouwen oogsten en passen steeds vaker deze manier van waarde terugwinning toe. Dat is goed voor de bouwsector en het terugdringen van grondstoffengebruik en emissies. De oogst in zowel Helmond als Nieuwleusen laat zien dat het kan!

Meer weten over de mogelijkheden die het oogsten van gebouwen biedt als onderdeel van het behalen van uw circulaire ambities, neem dan contact op met Jordi Habekotté

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Hoe je met oogsten waarde terugwint én goedkoper uit bent
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.