• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Impact toekomstbeelden ouderenzorg op strategisch vastgoedbeleid

24 september 2020

De ouderenzorg staat in Nederland voor grote uitdagingen. De uitbreiding van de verpleeghuiscapaciteit gaat te langzaam. Volgens TNO zijn er tenminste 100.000 extra verpleeghuisplaatsen nodig in 2040. Het RIVM gaat in de toekomstverkenning volksgezondheid uit van meer dan een verdubbeling van het aantal indicaties voor mensen met dementie en het SIRM rapport scenario’s ouderenzorg in beeld spreekt van een bandbreedte van 5.000 tot 71.000 extra verpleeghuisplaatsen in 2030.

De opgave maar ook de onzekerheid is enorm. Door COVID-19 is de aandacht wellicht tijdelijk verschoven, maar een enorme toename van wachtlijsten in de ouderenzorg is te voorzien als niet snel en adequaat gehandeld wordt. Simon de Jong, strategisch adviseur en projectmanager bij abcnova, laat tijdens de IVVD Zorgvastgoeddag aan de hand van een praktijkvoorbeeld bij onze opdrachtgever Interzorg zien welke impact de toekomstbeelden van de ouderenzorg hebben op het strategisch vastgoedbeleid. In dit artikel een voorproefje van de presentatie. 

Strategisch vastgoedbeleid

Een strategisch vastgoedbeleid moet voorbereid zijn op alle toekomstbeelden voor de ouderenzorg. Met behulp van de DESTEP methode vertaalt abcnova de impact van deze toekomstbeelden naar het strategische beleid. Om continu te kunnen inspelen op vraag en aanbod in de markt is het belangrijk om periodiek de koers te toetsen en waar nodig te actualiseren. Door alternatieve aanwendbaarheid en a-specifieke niet-doelgroep gerelateerde bouw kan actief invulling worden gegeven aan de flexibilisering van een vastgoedportefeuille en beheersing van de vastgoedrisico’s. Op deze wijze wordt vastgoed een vliegwiel in plaats van een molensteen voor het realiseren van de organisatiedoelstellingen.

Toekomstscenario’s

In 2019 heeft Actiz, branchevereniging van zorgorganisaties, op basis van vijftien megatrends vier denkbare toekomstscenario’s voor de ouderenzorg in Nederland ontwikkeld. Deze toekomstbeelden zijn weergegeven in koffiescenario’s op een as van collectieve versus individuele samenleving en een as van sterk gereguleerde zorg versus een grote eigen keuze. Het betreft de volgende scenario’s:

Actiz

Onder deze scenario’s liggen drivers op het gebied van o.a. economische groei, arbeidsmarktontwikkeling, de rol van de overheid en ruimte voor zorgondernemers. Op basis van deze toekomstbeelden is de impact naar de vraag van verblijfsplaatsen uitgewerkt en vertaald naar een prognose van de klantvraag per toekomstbeeld.

Bij de scenario’s met een grote eigen keuze voor de cliënt is er een toekomstbeeld met veel ondernemerschap met nieuwe toetreders en kleine zorgaanbieders. Bij een dergelijke ontwikkeling zal er een verschuiving van het marktaandeel optreden van de huidige aanbieders naar de nieuwe toetreders. Deze verschuiving is vertaald naar een bijgesteld marktaandeel. Onderstaande grafieken (indicatief) geven per scenario een prognose van de klantvraag op basis van (1) het huidige marktaandeel, (2) de demografisch ontwikkeling van het aantal 80+ers in het werkgebied, (3) het huidige beleid van scheiden van wonen en zorg, (4) de toekomstbeelden voor de ouderenzorg en (5) het daarbij verwachte marktaandeel.

Scenario 3

Scenario: 1) cliënt kan en mag overal uit kiezen, 2) cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden, 3) cliënt ontvangt zeer minimale zorg en regelt de rest zelf, 4) cliënt wil de volledige zorg zelf organiseren.

toekomstbeed

Op basis van deze scenario’s wordt richting geven aan het strategisch vatgoedbeleid. Het is zaak om continu in te spelen op de ontwikkelingen in de sector, daarom toetsen en actualiseren wij periodiek de klantvraag voor onze opdrachtgevers.

In de presentatie bij IVVD op 28 september gaat Simon de Jong dieper in op deze vraagstukken en hoe wij zorginstellingen helpen bij de vastgoedstrategie. Wellicht zien wij u dan! Uiteraard maken wij ook graag vrijblijvend een afspraak om de unieke abcnova werkwijzen en aanpak toe te lichten.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Impact toekomstbeelden ouderenzorg op strategisch vastgoedbeleid
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.