• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

In de schijnwerpers op het webinar Circulair Bouwen

22 februari 2022

We blikken terug op een succesvol webinar Circulair Bouwen, georganiseerd door Duurzaam Gebouwd. Niet alleen mochten we samen met onze opdrachtgever, de gemeente Utrecht, vertellen hoe wij circulariteit waarmaken in Cultuurcluster Berlijnplein, wij mochten met Sjoerd Groen ook de dagvoorzitter leveren. Het programma was afwisselend. Bijna de hele bouwketen kwam aan het woord. Van opdrachtgever (gemeente Utrecht), leverancier (VBI), adviseur (DWA), overheid (RVO) tot sloper (Lagemaat). Dagvoorzitter Sjoerd legde de lat voor alle deelnemers meteen hoog door met elkaar de afspraak te maken om bouwschaamte (de bouwvariant van vliegschaamte vanwege hoge CO2 emissies) te voorkomen. Door nu, liever gisteren dan vandaag, aan de slag te gaan met circulair bouwen en het verlagen van de emissie binnen de sector kunnen we ervoor zorgen dat we trots blijven op onze projecten en de bouwsector!

Een van die projecten waar wij als abcnova enorm trots op zijn is het circulaire Cultuurcluster Berlijnplein in Leidsche Rijn. Trudie Timmerman van de gemeente Utrecht en Rowin Oosterink van abcnova lieten zien hoe binnen dit project de voorwaarden zijn gecreëerd om het cultuurcluster circulair te ontwikkelen. De gemeente Utrecht heeft zich als doel gesteld om in 2050 als stad circulair te zijn en Berlijnplein wordt hét voorbeeld van circulair bouwen.

Trudie vertelde dat binnen het project wordt gewerkt vanuit een circulaire strategie die verweven is in het programma van eisen voor het project. Daarnaast staat co-creatie en ketensamenwerking centraal. Door de samenwerking op te zoeken met zowel de gemeente, gebruikers (de pleingenoten), marktpartijen, buren, bezoekers als de cultuursector ontstaat er ruimte binnen het project voor innovatie.

Deze innovatie uit zich niet alleen in het circulaire karakter van het toekomstige gebouw, maar ook in het samen met de pleingenoten vormgeven van het culturele programma en daaruit volgende adaptieve en steeds veranderende ruimtebehoefte. Met de ontwikkeling van het programma is, vooruitlopend op de nieuwbouw, al een start gemaakt middels placemaking: tijdelijke programma’s en tijdelijke gebouwen op de cultuuras van Leidsche Rijn.

Rowin Oosterink vertelde vervolgens dat gekozen is voor innovatieve contractvorm: een geïntegreerd twee-fasen contract. Dit om de markt uit te dagen om mee te denken in circulaire en creatieve oplossingen. In deze contractvorm wordt tijdens de ontwerpfase (fase 1) gewerkt met een taakstelling waardoor er ruimte blijft voor dialoog, innovatie en co-creatie. Na de ontwerpfasen wordt het budget vastgezet voor de realisatiefase (fase 2). Ook het onderhoud gedurende de gebruiksfase van het gebouw maakt onderdeel uit van het geïntegreerde contract. Vanwege het wisselende gebruik en adaptieve karakter, waarbij het gebouw meebeweegt met de behoefte van de gebruikers, zal ook tijdens de gebruiksperiode de onderhoudsbehoefte van het gebouw iedere 5 jaar herijkt worden.

Zoals Trudie Timmerman het mooi omschrijft: “Dit project is nooit af!” In 2025 wordt de nieuwbouw op het Berlijnplein in gebruik genomen, in 2028 kan het gebruik weer heel anders zijn. Naast circulair materiaalgebruik is een circulair ontwerp dat flexibel en adaptief is tijdens het gebruik en in een toekomstscenario, een van de basisprincipes binnen het project.

Lees hier meer over het webinar Circulair Bouwen op Duurzaamgebouwd.nl 

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
In de schijnwerpers op het webinar Circulair Bouwen
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.