• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Open Monumentendag 2021: bezoek onze projecten

09 september 2021

Zaterdag 11 en zondag 12 september is het Open Monumentendag. Nederlands erfgoed krijgt de extra aandacht die het verdient en duizenden monumenten openen dit weekend gratis hun deuren voor publiek. Waaronder ook een aantal van onze projecten! Wij helpen onze opdrachtgevers bij het verduurzamen, renoveren en restaureren van de mooiste monumentale gebouwen.

Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid' 
Bezoek bijvoorbeeld het Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward, die tijdens Open Monumentendag voor het eerst haar deuren voor publiek opent. Dinsdag 7 september vond al een eerste openingsactiviteit plaats en opende Koning Willem-Alexander De Tiid. Hij bezocht de gerestaureerde stadhuistoren, de raadszaal en een tentoonstellingsruimte. Ook sprak hij met bewoners en bouwers over het centrum en het belang ervan voor Bolsward. 

In De Tiid hebben nieuwe museale tentoonstellingen over Bolsward en Súdwest-Fryslân en de openbare bibliotheek een prachtig nieuw onderkomen gekregen, aangevuld met een horecavoorziening. Daarnaast huisvest De Tiid het gemeentearchief en het gemeenteloket. De Tiid is daarmee dé plek waar verleden en heden verbonden worden, met een doorkijkje naar de toekomst. Vanuit de rijke historie van de stad Bolsward en het omringende gebied, krijgt de bezoeker een prachtig beeld van hoe de stad en het huidige gebied zijn ontstaan en welke betekenis dat vandaag de dag heeft.

Gemeente Súdwest Fryslân opening De Tiid door Koning Willem Alexander 7 9 21 99

Copyright: gemeente Súdwest-Fryslân

Het Hembrugterrein in Zaandam 
Het voormalige munitie- en wapenproductieterrein is een eigenzinnig, bruisend en gemengd gebied. Een plek die organisch wordt doorontwikkeld tot een plek waar werken, wonen, recreëren, natuur én cultuur samenkomen. Het Noordzeekanaal, het Hembrugbos, de oude bunkers en leidingstraten, de monumentale gebouwen, de industriële hallen én de creatieven, makers en andere ondernemers maken deze plek onvergelijkbaar! Op 11 september worden er rondleidingen gegeven vanuit het Hembrug Museum, daarnaast is Restaurant Lab-44 te bezoeken.

Monumentendag 2021 abcnova

Oude stadhuis en Bestjoerhûs in Sneek 
Aan de Marktstraat in Sneek zijn het Bestjoerhûs (bestuurshuis) en het oude stadhuis uit 1550 volledig gerestaureerd en verduurzaamd mét behoud van de monumentale waarde. Bezoek op 11 september deze prachtige gebouwen en neem een kijkje in de Grote Raadszaal, waar in 1763 goudleerbehang is aangebracht. Het behoud van dit behang was in de renovatie een uitdaging. Een goed binnenklimaat was essentieel, maar in een monumentaal gebouw kan dat niet zichtbaar. Er is daarom een luchtbehandelingskast geplaatst, die ervoor zorgt dat de ruimte voorzien wordt van gefilterde verse buitenlucht en wanneer nodig vocht onttrekt of juist extra bevochtigd. De aan- en afvoeren van de klimaatinstallatie zijn netjes weggewerkt in de zijdakvlakken. 

Provinciehuis Groningen 
U kunt ook een bezoek brengen aan het gasloze provinciehuis Groningen. Een bijzonder prestatie omdat het provinciehuis voor een groot deel een monumentale status heeft. De monumentale gevel wordt op dit moment verduurzaamd. En dat kunt u met eigen ogen bekijken zaterdag de 11e.

Wilt u zich aanmelden voor één van deze bezoekjes? Kijk dan op de website van Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Open Monumentendag 2021: bezoek onze projecten
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.