• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

OSG West-Friesland feestelijk heropend

04 juni 2019

Gisteren werd op feestelijke wijze het vernieuwde gebouw van OSG West-Friesland geopend. Een goed moment om even stil te staan bij dit bijzondere en omvangrijke project.

Rijksmonument met historie

OSG West-Friesland, een middelbare school in Hoorn, is gehuisvest in een bijzonder pand, namelijk een rijksmonument dat is gebouwd tussen 1908 en 1910. Een gebouw dat altijd een schoolfunctie heeft gehad en dat voel je. De functionaliteit, flexibiliteit en de huisvestingscapaciteit van het gebouw waren echter onvoldoende. Ook wilde de middelbare school de noodhuisvesting opheffen. Om het karakter van de school te behouden is er gekozen voor een combinatie van renovatie en uitbreiding.

Complexe verbindingen voor eenheid

Dat de school naast het monumentale hoofdgebouw eerder is uitgebreid met een vleugel, sporthuisvesting en de achterliggende dependance het Bontekoegebouw, maakte het project complex. De wens was er om alle losse gebouwen te verbinden en dat is gelukt door twee schakels aan te brengen. Een transparante toevoeging in de binnentuin tussen het hoofdgebouw en de later aangebouwde vleugel en een loopbrug tussen de dependance het Bontekoegebouw en de aangebouwde vleugel op verdiepingsniveau. Dat brengt weer eenheid en verbondenheid. De monumentale binnengevels van het hoofdgebouw zijn ongemoeid gelaten en daarmee goed zichtbaar, waarmee een nieuwe beleving van het rijksmonument is ontstaan.

Intensieve samenwerking van initiatie tot uitvoering

abcnova is als project- en procesmanager verantwoordelijk geweest voor het opstellen van het Plan van Aanpak, inclusief de projectplanning en de herijking van het Ruimtelijk, Functioneel en Technisch Programma van Eisen. abcnova heeft de selectieprocedures voor de adviseurs en de Europese aanbesteding voor de aannemer opgezet en begeleid. Hierbij heeft abcnova de opdrachtgever, Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn (SOHH) bovendien ondersteund in prijs- en contractvorming met de aannemer. Om de opening te vieren overhandigde abcnova aan Peter Snoek, directeur OSG West-Friesland een tegoedbon voor een buitenbankje ter verrijking van het schoolplein.

Peter Snoek

Wilt u meer weten over dit project lees dan het artikel in ons magazine Visie op Onderwijshuisvesting en laat u inspireren ook door andere projecten en toepassingen.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
OSG West-Friesland feestelijk heropend
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.