Projecten van abcnova staan in de schijnwerpers op Open Monumentendag
Monumenten zijn van onschatbare waarde voor deze en volgende generaties. Juist deze gebouwen moeten duurzaam en toekomstbestendig zijn, zodat zij nog jarenlang het verhaal van onze geschiedenis kunnen vertellen. Op 12 september vindt de Open Monumentendag plaats en ook een aantal projecten waar wij als abcnova bij betrokken zijn houden open huis. Wij brengen deze projecten graag onder de aandacht, want wat zijn we trots op bijvoorbeeld het gasloos maken van het monumentale Provinciehuis Groningen en het verduurzamen en renoveren van het Bestjoershûs in Sneek.
Cultuur Historisch Centrum ‘de Tiid’ in Bolsward
De Gemeente Súdwest-Fryslân geeft het bestaande stadhuis van Bolsward een nieuwe bestemming. In ‘De Tiid’ krijgen nieuwe museale tentoonstellingen over Bolsward en Súdwest-Fryslân en de openbare bibliotheek een prachtig nieuw onderkomen, aangevuld met een horecavoorziening. Daarnaast komen in ‘De Tiid’ het gemeentearchief en het gemeenteloket. “De Tiid” wordt daarmee dé plaats waar verleden en heden verbonden worden, met een doorkijkje naar de toekomst. Vanuit de rijke historie van de stad Bolsward en het omringende gebied krijgt de bezoeker een prachtig beeld van hoe de stad en het huidige gebied zijn ontstaan en welke betekenis dat vandaag de dag heeft.
Het oude stadhuis wordt gerestaureerd en gerenoveerd om invulling te kunnen geven aan de nieuwe bestemming. Daarnaast wordt er nieuwbouw gerealiseerd aan het oude stadhuis, die door middel van een open publieksruimte gekoppeld wordt aan het oude stadhuis.
Provinciehuis Groningen
In juni was het zover, het Provinciehuis Groningen is gasloos! Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk draaide de gaskraan definitief dicht. Een belangrijke stap in de verduurzaming van het provinciehuis (100% CO2-neutraal). Een unieke prestatie gezien het monumentale karakter. abcnova is in opdracht van de Provincie Groningen verantwoordelijk voor het projectmanagement en de inkoop- en aanbestedingsprocedures voor deze verduurzamingsslag. Straks wordt met de gevelrenovatie plus ook de schil van de huisvesting geoptimaliseerd en verduurzaamd.
Bestjoershûs Sneek
In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân hebben wij de renovatie en herontwikkeling van de gemeentelijke centrale huisvesting in Sneek begeleid. Eén van die projecten was het monumentale Bestjoershûs die zijn oorspronkelijke functie terug kreeg. In 1864 is het pand gebouwd als raadhuis van Wymbritseradeel, maar na de gemeentelijke herindeling van 1984 deed het dienst als bankgebouw. In de renovatie is er veel aandacht geweest voor de raadzaal met monumentale waarde. Oude elementen zijn bewaard gebleven of zelfs teruggehaald. Ook een muurschildering uit 1955 (een voorstelling van het Friese platteland) is behouden. Daarnaast is Het Bestjoershûs verduurzaamd (zels A++) en zo weer in alle glorie in gebruik. Het rijksmonument is klaar voor de toekomst.
Reserveer hier een bezoek aan een van de monumenten