• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Sarah Heemskerk wint onderzoeksprijs

07 november 2018

Onze collega Sarah Heemskerk heeft een IPMA-NL & PMI-NL Dutch Projectmanagement Master Research Award in ontvangst mogen nemen. Deze award promoot excellentie op het gebied van projectmanagement door masterstudenten aan Nederlandse universiteiten. De award staat open voor studenten die hun masterscriptie hebben afgerond met het cijfer acht of hoger.

Het onderzoek

Sarah won de zilveren award voor haar scriptie voor de TU Delft. Hierin onderzocht zij of er verschil zit in leiderschapsstijlen van projectmanagers in relatie tot verschillende contractvormen. Een onderwerp dat ze koos op basis van twee aspecten, namelijk de maatschappelijke trend en haar persoonlijke interesse. Sarah ziet dat de sociale aspecten van projectmanagement, en daarmee ook direct de leiderschapsstijl van de projectmanager, van grote invloed kunnen zijn op de resultaten van een project. Dit combineert zij met de trend dat er steeds meer gewerkt wordt met geïntegreerde contracten, zoals de UAV-GC 2005. Zij voerde het onderzoek uit toen zij afstudeerstage liep bij abcnova in Utrecht waar zij werd begeleid door managing partner Jurriën de Jong. Sarah over zijn rol: “Zijn kennis en steun in het hele proces van start tot uitvoering hebben er toe geleid dat ik mijn scriptie heb kunnen bezegelen met dit prachtige resultaat. Daarnaast heb ik het ook niet kunnen doen zonder mijn collega’s die mee hebben gewerkt aan het onderzoek en als sparringpartners fungeerden in het hele proces!”

Sarah Heemskerk award 2

Een stralende Sarah op het gala

De Jury

De jury selecteerden drie finalisten, met elk een scriptie op een hoog niveau, die bijdragen aan zowel de wetenschap als de praktijk. De jury laat weten dat ze onder de indruk waren van alle drie de masterscripties die  qua benadering uiteen lopen, maar lezen als een ‘reis’. Een greep uit het juryoordeel: “Sarah hanteert een logisch vertrekpunt: zou er verschil zitten in de noodzakelijke leiderschapsstijl bij verschillende contractvormen, in tijden dat die contractvormen behoorlijk uiteen kunnen lopen. Het onderzoek heeft ze wetenschappelijk duidelijk opgezet met competenties en leiderschapsstijlen in relatie tot traditionele en geïntegreerde contracten. Doordat projectmanagers vooral geselecteerd worden op basis van beschikbaarheid, blijken er uiteindelijk weinig significante verschillen tussen de contracttypen en leiderschapsstijlen te zitten. Maar: is dit wel pech? Of geeft dit een veel bredere aanbeveling richting het bewuster selecteren van ons als projectmanagers?” Hiermee geeft Sarah zoals de jury het zo mooi verwoordt: “een duidelijke richting van vervolgonderzoek.”

Wij feliciteren Sarah met deze mooie erkenning van haar werk! Lees hier meer over de award en het juryoordeel.

Foto door: Ad Vereijken, Foto ID©

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Sarah Heemskerk wint onderzoeksprijs
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.