• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

"Scheiden wonen en zorg nodig voor betaalbaarheid ouderenzorg" één van de uitkomsten van de Zorgvastgoeddag

02 oktober 2020

Afgelopen maandag sprak onze adviseur Simon de Jong op de IVVD Zorgvastgoeddag 2020 over impact van de door Actiz opgestelde toekomstbeelden van de ouderenzorg op het strategisch vastgoedbeleid. De 50 vastgoedprofessionals die deelnamen aan deze break-out sessie vanuit de zorg, financiering en advies konden hun mening geven op een vijftal stellingen. Deze inzichten delen we graag met u.

Scheiden van wonen en zorg is nodig voor betaalbaarheid ouderenzorg

Op de stelling "Scheiden van wonen en zorg is nodig voor de betaalbaarheid van de ouderenzorg" is 85% van mening dat dit de toekomst is voor de WLZ zorg. Dit betekent dat de cliënten zelf gaan betalen voor hun woning en dat als gevolg hiervan ook meer vraag naar variatie in het aanbod in wonen kan worden verwacht. Als scheiden van wonen en zorg wordt doorgevoerd heeft dit een grote impact op het woonconcept en de exploitatie en betaalbaarheid van algemene voorzieningen. Bijna 60% van de aanwezigen was ook van mening dat "Cliënten de baas zijn over hun eigen voordeur". Zeker in deze tijd met COVID-19 een actuele vraag. Als de cliënt baas is over zijn voordeur betekent dit dat de cliënt zelf bepaalt of bezoek kan worden ontvangen. Dit is nu veelal niet mogelijk in de huidige gebouwen waarbij de verkeersruimten een collectief onderdeel zijn van het verblijfsgebied. Een nieuwe uitdaging voor toekomstbestendig zorgvastgoed.

COVID-19 is geen versnelling naar minimale/sobere zorg

70% van de aanwezigen verwachtten niet dat door COVID-19 we versneld naar minimale/sobere zorg gaan omdat er op termijn macro-economische bezuinigen te verwachten zijn. Vanuit de toekomstbeelden betekent dit dat de verwachting is dat er enerzijds een blijvend maatschappelijk draagvlak is voor de verzorgingsstaat, maar anderzijds dat cliënten steeds meer zelf hun zorg organiseren en betalen voor aanvullende diensten. Ruim 40% van de deelnemers is van mening dat bij voldoende capaciteit de verblijfsduur niet wijzigt en dat de grens bereikt is van het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen op een veilige en waardige manier. De overige deelnemers denken dat er nog wel een verdere verkorting van verblijfsduur komt. Beide scenario’s komen voor in de toekomstbeelden voor de ouderenzorg.

Op de stelling: "Een gezond, slim en duurzaam gebouw is een kernonderdeel van aantrekkelijk werkgeverschap" zijn de vastgoedprofessionals het bijna allemaal eens. Ruim 90% geeft aan dat dit de toekomst is voor de gebouwde omgeving in de zorg.

Mocht u voor uw eigen zorgorganisatie ook de impact van de toekomstbeelden op uw vastgoedstrategie in beeld willen brengen dan komen wij graag bij u langs om onze unieke werkwijze en aanpak toe te lichten.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
"Scheiden wonen en zorg nodig voor betaalbaarheid ouderenzorg" één van de uitkomsten van de Zorgvastgoeddag
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.