• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Stille vastgoedreserve geeft gemeenten financiële ruimte

16 juni 2020

Het inzetten van stille vastgoedreserves kan de bestedingsruimte van gemeenten potentieel met vijf miljard euro vergroten.

Dat stelt onze collega Paul Mooij in zijn wetenschappelijk artikel dat vandaag is gepubliceerd in ESB: Economisch Statistische Berichten. In navolging op zijn MRE scriptie schreef hij samen met Wim van der Post, Programmamanager en onderzoeker aan de ASRE en Martijn Dröes, universitair docent aan de UvA en de ASRE, het artikel ‘Stille vastgoedreserve geeft gemeenten financiële ruimte’.

In dit artikel stelt Paul Mooij dat de inzet van het gemeentelijk vastgoed als ‘stille’ reserve mogelijkheden biedt voor meer bestedingsruimte binnen de gemeentelijke financiën. Deze bestedingsruimte is welkom nu de coronacrisis en de al eerder ingezette decentralisatie in taken zorgen voor beperkte financiële ruimte.

Gemeenten houden reserves aan om financiële risico’s in de bedrijfsvoering op te vangen. Dit betekent in de praktijk dat door die buffer minder geld te besteden is. Door het verschil tussen de marktwaarde en de boekwaarde van het gemeentelijk vastgoed te gebruiken in het weerstandsvermogen is er een lagere algemene reserve nodig en blijven er dus financiële middelen over voor andere doeleinden. Dit vraagt om de waardering van de vastgoedportefeuille en sturing op de risico’s die bij het gebruik van marktwaarde hoort. Daarbij is het zo dat niet al het vastgoed direct geschikt is om in te zetten in het weerstandsvermogen. Kantoorgebouwen en gebouwen zonder beleidsdoel zijn daarbij de eerste categorieën die wel goed inzetbaar zijn. Toch laat de inschatting van de auteurs zien dat het loont om de vastgoedportefeuille te waarderen.

Lees het volledige artikel op ESB

We ondersteunen alle gemeente die de stille reserve in hun vastgoedportefeuille inzichtelijk willen maken en de reserve passend binnen het verslagleggingskader in willen zetten in het weerstandsvermogen. Neem contact op met Paul Mooij voor meer informatie. 

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Stille vastgoedreserve geeft gemeenten financiële ruimte
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.