• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Terugblik Young Professional Netwerkevent

10 juli 2019

Donderdag 4 juli vond ons jaarlijks netwerk event plaats, georganiseerd vóór en dóór young professionals. abcnova werkte voor deze editie samen met NVB, Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Naast onze junioren waren er zo’n 60 young professionals uit de bouw- en vastgoedwereld naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam gekomen om hun netwerk te vergroten en van ideeën te wisselen over de verticale stad. Is het een droom of een nachtmerrie om zo hoog te wonen? Of is het de toekomst waar we met het woningtekort niet onder uit kunnen? Samen met Ron Bakker van PLP Architecture en Machiel van Dorst van de TU Delft ging het publiek de discussie aan.

Jong abcnova

Driss Aarab, directeur van abcnova trapte af met een welkomstwoord en vertelde trots over de young talents van abcnova. Onze jonge, ambitieuze en enthousiaste junior medewerkers vormen samen Jong abcnova, of beter gezegd 'de JAN’. Een club die zelfstandig activiteiten organiseert en ook zelf verantwoordelijk is voor de invulling en uitvoering hiervan. Netwerken is hierin een belangrijk speerpunt. Daarom gebruiken zij dit netwerkevent om kennis te maken en te sparren met andere young professionals.

Flexibele gebouwen

Dagvoorzitter Coen van Rooyen, algemeen directeur van de NVB, zette ‘m gelijk goed in met een rondvraag “wie er in een flat woont en zo ja wie dan hoger woont dan de vijfde verdieping”. Het waren er maar drie, dus het leek erop dat een verticale stad geen potentie had voor de aanwezigen. Toparchitect en founding partner van PLP Architecture Ron Bakker, die voor de gelegenheid uit Londen was gekomen én pleitte voor een verticale stad, startte zijn betoog dat hij niet zoveel heeft met gebouwen. Het gaat meer om samenkomen, dat is belangrijker dan de plek. Hij vertelde dat door de eeuwen heen de mens behoefte heeft om hoge gebouwen neer te zetten. Niet zozeer door ruimtegebrek, maar om te laten zien dat het mogelijk is, als machtsvertoon. Een manco van verticale steden is dat het duur is om te bouwen en dan ook duur is om te wonen. Ze bestaan vaak uit mixed-use gebouwen, waardoor er verschillende eisen worden gesteld. Daarbij wil je een gebouw neerzetten die je jaren later ook voor andere doeleinden moet kunnen gebruiken. Een gebouw zet je niet voor een paar jaar neer, dus flexibiliteit is noodzakelijk.

Cultuur bepalend voor adaptatie verticale steden 

Machiel van Dorst, hoogleraar aan de faculteit Architecture and the Built Environment in Delft pleitte vervolgens voor grondgebonden woningen. Het moet passen in de cultuur om te wonen in een verticale stad. In bijvoorbeeld China is dat in de cultuur ingebed. Wonen in een toren is daar al van oudsher normaal. Machiel ziet anonimiteit als een van de negatieve aspecten van wonen in een verticale stad. Aan de hand van diverse voorbeelden liet hij zien dat elkaar vinden moeilijk is, ook al wordt er nagedacht over de inrichting van openbare ruimtes én de route in het gebouw.  

Verticale stad de toekomst, maar...

Na deze twee visies was het tijd om alle aanwezigen op te splitsen en in kleine groepjes te discussiëren over 3 onderwerpen: De verticale stad is dé toekomst van onze steden, de verticale stad zorgt voor minder sociale cohesie, en hoe kijk je naar de verticale stad vanuit jouw werkgebied/studie?. Een conclusie van de dag was dat men het voordeel én de toekomst zag in verticale steden, maar dan wel met wat aandachtspunten. Het stapelen van woningen en functies is al geen vraag meer in de steden, maar een realiteit. Ontwikkelingen zoals Het Platform in Utrecht en Podium 26 in Arnhem zijn daar goede voorbeelden van. Hoe we dit vorm gaan geven zodat de kwaliteit van deze steden én wonen wordt gewaarborgd, is de uitdaging van deze tijd. Een van de zaken die naar voren kwam is dat weinig mensen graag wonen en werken in hetzelfde gebouw. En als je dan zo hoog gaat wonen, willen de meesten, zelfs onze young professionals, ook nog graag gewoon een tuintje.

Het event werd afgesloten met een netwerkborrel. Het was een geslaagd event en er werd al voorzichtig vooruitgeblikt naar het netwerkevent van volgend jaar! 

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Terugblik Young Professional Netwerkevent
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.