• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Toren van het Cultuur Historisch Centrum de Tiid in Bolsward teruggeplaatst

10 juni 2021

Deze week is de toren van het voormalige stadhuis in Bolsward teruggeplaatst. Tijdens de restauratie en transformatie van het 400 jaar oude stadhuis naar Cultuur Historisch Centrum de Tiid, werd geconstateerd dat de torenconstructie constructief niet meer veilig was. Om die reden werd tijdens het bouwproces in september 2019 met grote urgentie de toren verwijderd. Er volgde een uitgebreide studie naar de mogelijkheden om de aantasting door de Bonte Knaagkever te herstellen. Op basis van de restauratieladder is een plan gemaakt waarbij de unieke bestaande houten torenconstructie zo veel als mogelijk in oorspronkelijke staat is behouden. De toren is gestabiliseerd door het toevoegen van een stalen tafelement die afdraagt naar een nieuwe fundering.

Vanaf de restauratiewerf is de toren in drie delen per boot naar Bolsward gevaren. Vandaag is de dag dat de torenspits volledig hersteld is teruggezet op het oude stadhuis. Een fantastisch moment voor de inwoners van Bolsward en alle betrokken partijen, waaronder abcnova die verantwoordelijk is voor het projectmanagement en de directievoering.

Toren Cultuur Historisch Centrum de Tiid 5

Simon de Jong, professional partner bij abcnova: “Dit is een ontzettend mooi moment! Bij het renoveren van monumentaal erfgoed kun je ook na grondig onderzoek niet alles vooraf voorzien. Dit was zo’n situatie. Het was een enorme uitdaging om gedurende het lopende bouwproces een restauratieplan te ontwikkelen. Op vakkundige wijze is door het bouwteam in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Fryslân en Rijksdienst Monumentenzorg een restauratieplan ontwikkeld. Dat de toren nu volledig gerestaureerd is teruggeplaatst is een kroon op het project!”

Toren Cultuur Historisch Centrum de Tiid 3

 

Groepsfoto terugplaatsing toren Bolsward

Foto's: Petra Kroon, Tjeerd van der Werf en Tonnie SiemonsmaFoto's: Petra Kroon, Tjeerd van der Werf en Tonnie Siemonsma

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Toren van het Cultuur Historisch Centrum de Tiid in Bolsward teruggeplaatst
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.