• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Zorgvastgoeddag 2019

16 mei 2019

Op woensdag 15 mei organiseerde het Instituut Voor Vastgoed & Duurzaamheid (IVVD) de Zorgvastgoeddag 2019 op Universiteit Nyenrode. Op deze dag delen ervaringsdeskundigen uit de zorgvastgoedmarkt hun kennis omtrent de trends, veranderingen en aandachtspunten in zowel de care als de cure markt. abcnova was erbij en mocht één van de break-outsessies verzorgen.

Complexe opgave

Aan de hand van de nieuwbouw en renovatie van een academisch ziekenhuis lieten Simon de Jong en René Siebring de deelnemers zien hoe je als opdrachtgever grip houdt op prijs, kwaliteit en risico’s. De recente ontwikkelingen, zoals duurzaamheidswetgeving en stijgende bouwkosten, maken de opgave extra ingewikkeld. Dat wordt ervaren door meerdere zorginstellingen en leidt tot de vraag: hoe maak je het zorgvastgoed toekomstbestendig én betaalbaar?

Succesvol contracteren

De markt is omgeslagen van een vraagmarkt naar een aanbiedersmarkt. Dat houdt in dat de aannemers selectiever zijn ten aanzien van projecten, omdat ze kunnen kiezen voor contractvormen met minder risico’s en lage tenderkosten opgaven. Dit werkt niet in het voordeel van opdrachtgevers. Zij krijgen te maken met te weinig of te hoge inschrijvingen, waardoor projecten worden uitgesteld of helemaal worden afgeketst. In de presentatie van abcnova gingen de heren in op de vraag hoe je als zorginstelling de huidige markt kunt benaderen vanuit het perspectief van de aannemer.

In de voorbeeldcase in de break-outsessie wordt de oplossing gezocht in het sluiten van raamovereenkomsten voor een langere periode. Hierbij worden per programma op basis van kwaliteit en prijs 1 tot 3 consortia van uitvoerende partijen geselecteerd om in tweede instantie een aanbieding te mogen doen voor een concreet project. Deze projecten worden vooraf door integrale ontwerpteams uitgewerkt tot DO(+) of TO/UO, afhankelijk van de exacte projectopgave.

Meer weten?

Kon u de sessie niet bijwonen maar bent u nieuwsgierig geworden? Simon en René komen graag bij u langs om u volledig en vrijblijvend bij te praten.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Zorgvastgoeddag 2019
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.