Centrale
huisvesting
Gemeente
Súdwest-Fryslân

Sneek

Aan de Marktstraat in Sneek is het Bestjoerhûs (bestuurshuis), het Súdwesthûs (publiekshuis) en het oude Stadhuis (kantoorruimten) volledig gerestaureerd, gerenoveerd en verduurzaamd. Bijzonder is de verduurzaming waarbij de waarde van de monumentale gebouwen behouden is.

Aan de Marktstraat in Sneek is het Bestjoerhûs (bestuurshuis), het Súdwesthûs (publiekshuis) en het oude Stadhuis (kantoorruimten) volledig gerestaureerd, gerenoveerd en verduurzaamd. Bijzonder is de verduurzaming waarbij de waarde van de monumentale gebouwen behouden is.

Nadat in 2011 na een fusie de gemeente Súdwest-Fryslân is ontstaan, is besloten om de gemeentelijke organisatie te huisvesten in Sneek met een nieuw werk- en dienstverleningsconcept. De voorgaande huisvesting (22 verbonden gebouwen met een BVO van 12.000 m2), waarvan een groot deel gesitueerd is aan de Marktstraat in het centrum van de stad, voldeed niet meer aan de functionele eisen. In drie fasen is het programma ‘’Centrale Huisvesting’’ gestart om zo duurzame en toekomstbestendige huisvesting te creëren.

Fase 1: het Bestjoerhûs Marktstraat 1
Het Bestjoerhûs (bestuurshuis) is gerestaureerd en omgebouwd tot representatief, onderhoudsvriendelijk en duurzaam raads- en vergadercentrum. Het gebouw is toegankelijk voor iedereen, voldoet aan het ITS-keurmerk en is in het bezit van Energielabel A++. Inmiddels vergadert de gemeenteraad in het Bestjoerhûs in dezelfde ruimte als waar er ruim 150 jaar geleden ook door de gemeenteraad vergaderd werd.

Fase 2a: Súdwesthûs, Marktstraat 8
Het nieuwe, duurzame publiekscentrum, het Súdwesthûs, is aan de Markstraat 8 gerealiseerd. Het gebouw heeft een volledige transformatie gekregen: een vernieuwde gevel, een gerenoveerd interieur en de voorziening van nieuwe E- en W-installaties. Tevens voldoet het publiekscentrum nu aan Energielabel A+++. Bij binnenkomst creëert de huiskamersfeer een warm welkom voor alle bezoekers, zowel de medewerkers als de inwoners.

Fase 2b: Gemeente Kantoor, Marktstraat 15
Tegenover het publiekscentrum zijn er op de Marktstraat 9 t/m 15 moderne kantoren verwezenlijkt voor de medewerkers van de gemeente Súdwest-Fryslân. De geschakelde panden zijn daarbij aangepakt en uitgebreid. Onderdeel daarvan is de binnentuin, oftewel de stadhuistuin. De moderne kantoren zijn voorzien van de nieuwste technologieën, zoals bijvoorbeeld het room management- en vindbaarheidssysteem.

Fase 3: Verduurzaming van monumentale panden en het gebruik van nieuwe technieken, Marktstraat 7,9, en 11.
Nadat er met het project Centrale Huisvesting mooie mijlpalen werden behaald op het gebied van duurzaamheid, wilde de Gemeente Súdwest-Fryslân dit verder doorzetten, namelijk naar de panden aan de Marktstraat 7, 9, en Marktstraat 11 (het oude Stadhuis) daterend uit 1550. De panden zijn nu toekomstbestendig, voorzien van een Energielabel A en hebben tevens hun unieke monumentale waarde behouden.

Een mooi voorbeeld hiervan is het goudleerbehang dat is aangebracht in 1763 in de Grote Raadszaal. Om het goudleerbehang toekomstbestendig te maken, is er gewerkt aan het binnenklimaat van deze zaal. Er is een luchtbehandelingskast geplaatst die ervoor zorgt dat de ruimte voorzien wordt van gefilterde verse buitenlucht en deze wanneer nodig vocht onttrekt of juist extra bevochtigd. De aan- en afvoeren van de klimaatinstallatie zijn netjes weggewerkt in de zijdakvlakken. Om het goudleerbehang te beschermen tegen zonlicht, zijn de behouden houten shutters geautomatiseerd. Deze sluiten van zelf wanneer er zonlicht op valt en openen weer wanneer het licht wegvalt. Een mooi voorbeeld van hoe moderne techniek toe te passen is in oude elementen.

De panden zijn nu toekomstbestendig, duurzaam én hebben nog steeds hun unieke monumentale waarde.

Van analyse tot realiteit de gemeente ontzorgd
abcnova heeft dit integrale project (fase 1 t/m 2b) volledig begeleid: van inkoopbegeleiding en projectmanagement tot aan directievoering en toezicht. Naast het (technisch) projectmanagement heeft abcnova ook nog haar steentje bijgedragen aan Het Nieuwe Werken binnen de gemeente Súdwest-Fryslân, hierin is er gezocht naar een efficiënte manier van werken. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een volledig inbouwpakket en hebben wij dit begeleidend gerealiseerd.

Voor het verduurzamen van Marktstraat 7, 9 en 11 (fase 3) heeft abcnova onderzocht op welke wijze het project verduurzaamd kon worden. Dit onderzoek geleid heeft tot een goedkeuring en ‘go’ van de gemeenteraad. abcnova is vervolgens verantwoordelijk geweest voor het inkoopproces en het aansluitende projectmanagement.

Diensten #directievoering-en-toezicht #projectmanagement
Speciale expertises #duurzaamheid #het-nieuwe-werken

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
Centrale huisvesting Gemeente Súdwest-Fryslân
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.