Nieuwbouw
Langeveld
Building
EUR

Rotterdam

Het multifunctioneel onderwijsgebouw is een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Met deze impuls geeft de Erasmus Universiteit verdere invulling aan de ambities om een duurzame en levendige campus te realiseren voor studenten en medewerkers. Een gebouw met internationale allures, nauw verbonden met de stad.

Het multifunctioneel onderwijsgebouw is een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Met deze impuls geeft de Erasmus Universiteit verdere invulling aan de ambities om een duurzame en levendige campus te realiseren voor studenten en medewerkers. Een gebouw met internationale allures, nauw verbonden met de stad.

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een multifunctioneel onderwijsgebouw gerealiseerd: Langeveld Building. Onder het motto ‘Building new perspectives’ investeert het College van Bestuur (CvB) van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein. Kenmerkend is de groene studieomgeving en de houten boomhut in het atrium. Door de natuur naar binnen te halen creëert de universiteit een omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van studenten en docenten.

Gebouwd met oog voor de volgende generatie

De duurzaamheidsambities van dit project zijn groot. Zo wekt het gebouw zijn eigen energie op, heeft het een innovatief ventilatiesysteem waarmee 85% minder energie wordt verbruikt dan een traditioneel ventilatiesysteem, is het klimaatbestendig en flexibel in te zetten voor alle vormen van toekomstig onderwijs. In het ontwerp komen tevens de groene en natuurlijke elementen terug en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-outstanding certificering. Slechts minder dan 1% van de gebouwen in Nederland hebben deze topkwalificatie volgens ’s werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode.

Innovatie door uitdagende marktvraag

Het ventilatiesysteem in Langeveld Building is revolutionair en is het resultaat van de aanbesteding waarin Erasmus Universiteit Rotterdam de markt uitdaagde om innovatieve oplossingen te bedenken in het kader van haar duurzaamheidsdoelstellingen. De drijvende kracht achter het  ventilatiesysteem zijn de natuurkrachten zon en wind die zorgen dat er op natuurlijke wijze veel frisse lucht in het gebouw aanwezig is. Nog niet eerder is dit systeem in een onderwijsgebouw toegepast. EUR koos, na zorgvuldig afweging van de voordelen en de risico’s, bewust voor dit systeem, dat zeer energiezuinig is en zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat in het gebouw.

Sterk team

abcnova verzorgde namens de opdrachtgever, Erasmus Universiteit Rotterdam, het project- en contractmanagement. In deze rol gaf abcnova leiding aan een toetsingsteam en zorgde dat per discipline de ontwerpstukken werden getoetst. abcnova zorgde ervoor dat de juiste personen bij de juist vraagstukken zijn aangehaakt en is hierbij een verbindende factor. Langeveld Building is in november 2022 feestelijk geopend! 

Renders: Paul de Ruiter Architects 
Foto's: Eric Fecken
Diensten #projectmanagement #contractmanagement
Speciale expertises #duurzaamheid

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
Nieuwbouw Langeveld Building EUR
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.