OBA
NEXT

Amsterdam

Een publiek hart voor de Zuidas dat bijdraagt aan culturele doelstellingen en een plek voor (digitale) ontwikkeling.

Een publiek hart voor de Zuidas dat bijdraagt aan culturele doelstellingen en een plek voor (digitale) ontwikkeling.

OBA NEXT is een uniek concept en vormt straks het hart van de Zuidas in het Kenniskwartier, dicht bij station Amsterdam Zuid en de Vrije Universiteit. In het Kunstenplan 2021-2024 van de stad is het beleid om een inclusieve cultuurstad met kunst en cultuur voor alle Amsterdammers te worden, zowel in het centrum als op plekken daar verder buiten. Met OBA NEXT komen drie ambities samen: een openbare bibliotheek die is ingericht op de toekomst van kennis en informatie, een cultureel en maatschappelijk hart voor de Zuidas en een programma dat is gericht op een leven lang leren, data- en mediawijsheid en digitale weerbaarheid voor alle Amsterdammers. Uniek aan deze opgave is dat OBA NEXT (ca. 8.500 m2) en de publieke fietsenstalling onderdeel zijn van een grotere commerciële ontwikkeling op kavel 2i met tevens ca. 16.500 m2 kantoorruimte. OBA NEXT moet een flexibel, toekomstbestendig en duurzaam pand worden en zal haar deuren openen in 2027.

De gemeenteraad stemde op 26 april 2021 in met het kredietbesluit voor OBA NEXT, een openbare innovatieve leer- en ontwikkelplek voor heel Amsterdam. De volgende stap is de aanbesteding. Tijdens de eerste fase worden drie partijen geselecteerd om in dialoog tot drie voorontwerpen te komen. Deze voorontwerpen worden vervolgens getoetst en beoordeeld. De definitieve gunning vindt plaats aan de partij met de hoogste score op kwaliteit.

Gemeente Amsterdam en OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) hebben abcnova in 2019 gecontracteerd als adviseur voor de ontwikkeling van OBA NEXT. Zo was abcnova verantwoordelijk voor het vertalen van de ambities naar de vraagspecificatie en het aanscherpen van de haalbaarheid. Daarnaast zal abcnova OBA vertegenwoordigen tijdens de aanbesteding (concurrentiegerichte dialoog), de ontwerp- en realisatiefase en is abcnova verantwoordelijk voor het gebruiksklaar opleveren van de inrichting.  

Diensten #tendermanagement
Speciale expertises #duurzaamheid

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
OBA NEXT
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.