Transformatie
watertoren

Zwolle

Een iconische watertoren uit 1892 is getransformeerd naar een bijzondere woontoren waarin de historie van de toren duidelijk is vormgegeven.

Een iconische watertoren uit 1892 is getransformeerd naar een bijzondere woontoren waarin de historie van de toren duidelijk is vormgegeven.

De watertoren uit 1892 is getransformeerd naar een bijzondere woontoren waarin de historie van de toren duidelijk is vormgegeven. abcnova is in opdracht van Amvest verantwoordelijk geweest voor het kwaliteitsmanagement en de directievoering van dit bijzondere project.

Historie komt opnieuw tot leven

De watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle kent een turbulente geschiedenis. Deze oorspronkelijke klassieke watertoren was jaren niet meer zichtbaar voor de Zwollenaren. In 1959 werd na een ongeluk door vallende stenen de originele toren omgeven door een stenen muur. Het ontwerp van de architect, 19 het atelier, brengt als het ware de toren opnieuw tot leven. In 2017 is gestart met de ontmanteling van deze extra toren en werd de originele vorm weer zichtbaar.

Transformatie tot 21 lofts

Om 21 loftappartementen te realiseren werd op de zevende verdieping twee meter in de breedte aangebouwd. Via een schacht aan de zijkant van de toren zijn een lift en trappenhuis gerealiseerd die toegang verschaffen tot de woningen. Er zijn in het ontwerp en de realisatie van de woontoren zo veel mogelijk oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Zoals de karakteristieke watermeter die nu terugkomt in het trappenhuis, maar ook de oude vensterbanken zijn gebleven, zodat de geschiedenis duidelijk zichtbaar blijft.

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2019

In juli 2019 werd bekend dat de watertoren de Erfgoedprijs heeft ontvangen van de gemeente Zwolle en de gemeente Kampen. Aanleiding voor deze erkenning is het feit dat de watertoren behouden is gebleven. Door de transformatie en passende herbestemming heeft de nieuwe woontoren een belangrijke uitstralig op de buurt. 

Kwaliteitsmanagement  

abcnova was in goede samenwerking met Amvest en Nijhuis Bouw verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagement en directievoering van de grootschalige transformatie. Dit hield onder andere de verantwoordelijkheid voor het bewaken van de planning, kwaliteit, kosten, budget en de veiligheid van de bouw in.

Foto © Peter Denekamp

Diensten #directievoering-en-toezicht #projectmanagement

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
Transformatie watertoren
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.